• Date
    Yoğurt Çorbası Konya yemekleri arasında önemli bir yere sahiptir.
  • Date
    Etli topalak Konya yemekleri arasında önemli bir yere sahiptir.
  • Date
    Konya düğün sofralarının baş yemeğidir düğün pilavı. Aşçılar tarafından kazanlarda pişirilir. Sofra, sofra misafirlere ikram edilir. Yuvarlak sofralarda diğer yemekler gibi ortaya konulur aynı kaptan yenir. Bir daha bir daha istenilir. Misafirlerin isteği reddedilmez tekrar tekrar sofradaki yerini alır.
  • Date
    Çebiç, Konya ziyafet sofralarının en muhteşem olanıdır. Biz Türkler, oldum olası tarihin her sürecinde ekmeği yemeğe katık etmişiz. Bu belki de tarihten gelen bir alışkanlık sonucudur. Tarım ülkesi olmamız, bulunduğumuz yerlerde sebze ve hayvan yetiştirme koşullarının kısıtlı olmasından kaynaklanmış olabilir. Kaynak: ODABAŞI Sefa, Konya Mutfak Kültürü, KTO Yayınları, Konya 2001, s.60-683.4.Çebiç: Çebiç, Konya ziyafet sofralarının en muhteşem olanıdır. Biz Türkler, oldum olası tarihin her sürecinde ekmeği yemeğe katık etmişiz. Bu belki de tarihten gelen bir alışkanlık sonucudur. Tarım ülkesi olmamız, bulunduğumuz yerlerde sebze ve hayvan yetiştirme koşullarının kısıtlı olmasından kaynaklanmış olabilir. Kaynak: ODABAŞI Sefa, Konya Mutfak Kültürü, KTO Yayınları, Konya 2001, s.60-68
  • Date
    Fırın Kebabı'nın Selçuklular döneminden geldiği rahatlıkla söylenebilir. Hz. Mevlâna'nın eserlerinde kebaptan ve kelle kebabı yapan fırınlardan bahsedilir. Fırın kebabı, yalnızca mevsime göre kuzu ve koyun etiyle yapılır. Ama en makbulu Kuzu etidir. Fırın kebabında sadece ön kol ve kaburga etleri kullanılır. Belli bir aşamadan geçen etler büyük bir bakır leğene alınır. Taş fırın içinde meşe odunu ateşinde pişer. 3.5.Fırın Kebabı: Fırın Kebabı'nın Selçuklular döneminden geldiği rahatlıkla söylenebilir. Hz. Mevlâna'nın eserlerinde kebaptan ve kelle kebabı yapan fırınlardan bahsedilir. Fırın kebabı, yalnızca mevsime göre kuzu ve koyun etiyle yapılır. Ama en makbulu Kuzu etidir. Fırın kebabında sadece ön kol ve kaburga etleri kullanılır. Belli bir aşamadan geçen etler büyük bir bakır leğene alınır. Taş fırın içinde meşe odunu ateşinde pişer.
  • Date
    Etliekmek, Konya'da çok sevilir ve Konya'daki fırın veya lokantalarda Türkiye'nin diğer şehirlerinden çok daha güzel uygulanır. Konya'da yabancı kökenli lokantalarda, açıldıktan birkaç ay sonra "Etliekmek servisimiz başlamıştır" gibi ilanlar görülür. Hiçbir yemek Konya'da etliekmek ile rekabet edemez. 3.6.Etliekmek: Etliekmek, Konya'da çok sevilir ve Konya'daki fırın veya lokantalarda Türkiye'nin diğer şehirlerinden çok daha güzel uygulanır. Konya'da yabancı kökenli lokantalarda, açıldıktan birkaç ay sonra "Etliekmek servisimiz başlamıştır" gibi ilanlar görülür. Hiçbir yemek Konya'da etliekmek ile rekabet edemez.
  • Date
    Konya’da özellikle düğünlerde hazırlanan çok özel ve hafif bir tatlı. Özel olarak hazırlanan yufka içerisine Antep Fıstığı serpilerek hazırlanır. Kaymak ile servis edilir. Konya lezzetlerini tattıktan sonra, muhteşem bir final için muhakkak Sacarası Tatlısı'nı deneyiniz.3.7.Sacarası: Konya’da özellikle düğünlerde hazırlanan çok özel ve hafif bir tatlı. Özel olarak hazırlanan yufka içerisine Antep Fıstığı serpilerek hazırlanır. Kaymak ile servis edilir. Konya lezzetlerini tattıktan sonra, muhteşem bir final için muhakkak Sacarası Tatlısı'nı deneyiniz.
  • Date
    Konya'da en sevilen yemeklerden birisi de Tirit'tir. Konya Usulü Tirit Tarifi (5 kişilik) Yarım kilo kuzu eti Yarım kilo yoğurt 2 Adet soğan 1 Demet maydanoz 1 Adet kurutulmuş ekmek 2 kaşık tereyağı 2 Adet defne yaprağı 4-5 Diş sarımsak Tuz, karabiber Süslemek için biber, domates Hazırlanışı Kuşbaşı iriliğinde doğranmış eti tencereye alın...3.8.Tirit Kebabı: Konya'da en sevilen yemeklerden birisi de Tirit'tir. Konya Usulü Tirit Tarifi (5 kişilik) Yarım kilo kuzu eti Yarım kilo yoğurt 2 Adet soğan 1 Demet maydanoz 1 Adet kurutulmuş ekmek 2 kaşık tereyağı 2 Adet defne yaprağı 4-5 Diş sarımsak Tuz, karabiber Süslemek için biber, domates Hazırlanışı Kuşbaşı iriliğinde doğranmış eti tencereye alın...
  • Date
    Su böreği, Konya’nın ziyafet sofralarında çok kullanılır. Günümüzde pasta ve bulgurlu yiyeceklere dönüşen ikram sofralarında yüzyıllardan gelen zarif bir lezzeti yansıtır.3.9.Su Böreği: Su böreği, Konya’nın ziyafet sofralarında çok kullanılır. Günümüzde pasta ve bulgurlu yiyeceklere dönüşen ikram sofralarında yüzyıllardan gelen zarif bir lezzeti yansıtır.
  • Date
    3.10.Arabaşı Çorbası: Arabaşı Çorbası, acılı tavuk çorbasıdır. En önemli özelliği ise hamurudur. Su, tuz ile kaynatılıp, bulamaç halde un eklenir muhallebi haline gelinceye kadar karıştırılır, iki parmak yüksekliğinde tepsiye dökülür ve dinlenmeye bırakılır.Çorba kaseye konulur ve yanında baklava dilimi şekli ile kesilen hamur ile servis yapılır. Kaşığa önce bir parça hamur alıp, arkasında çorba kâsesine daldırılıp...
  • Date
    Orta Anadolu'da yapılan bamya çorbası Konya'da klasik menülerde ara yemeği olarak önem arz eder. Konya'da pilav (düğün ve davet yemekleri) ve kara yemek takımında (geleneğinde olduğu gibi) ekşi olduğu için tatlıdan sonra verilerek ikinci tertip yemeklerin yenmesi için iştah açar. Kurutulmuş çiçek bamyalar ve kuşbaşı et ile hazırlanır.3.11.Bamya Çorbası: Orta Anadolu'da yapılan bamya çorbası Konya'da klasik menülerde ara yemeği olarak önem arz eder. Konya'da pilav (düğün ve davet yemekleri) ve kara yemek takımında (geleneğinde olduğu gibi) ekşi olduğu için tatlıdan sonra verilerek ikinci tertip yemeklerin yenmesi için iştah açar. Kurutulmuş çiçek bamyalar ve kuşbaşı et ile hazırlanır.